† Preotul mărturisitor Ioan din Galeş

Sfinţii Mucenici Ioan şi Moise din Sibiel

Sfinţii Mucenici Ioan şi Moise din Sibiel

         A trăit în Transilvania, pe la mijlocul sec. al XVIII-lea. Se crede că a fost hirotonit fie la Bucureşti, fie la Râmnic ori Carloviţ, în lipsa unui ierarh ortodox în Transilvania. În decembrie 1750, el figura printre cei 6 semnatari ai unui lung memoriu adresat de românii din părţile sudice ale Transilvaniei mitropolitului ortodox sârb din Carloviţ, Pavel Nenadovici, prin care-i relatau suferinţele pe care aceştia le suferă pentru credinţa lor strămoşească, prin obligarea trecerii la uniaţie. Cu două săptămâni înainte de Paştele anului 1752, împreună cu preotul Ioan din Poiana Sibiului şi cu mai mulţi români, Ioan din Galeş porneşte spre Becicherec, în Banat, unde se aflau alţi doi luptători pentru ortodoxie, Preotul Moise Măcinic din Sibiel, şi credinciosul Oprea Miclăuş. Acestora le înmânează un memoriu, pe care ei urmau să-l prezinte împărătesei Maria Tereza, la Viena.

        La 10 aprilie 1756, el adresează un nou protest Sfatului Oraşului Sibiu, în care arăta că el este un „preot nevinovat”. Ca urmare a acestor proteste, nu peste mult timp, în luna mai 1756, a fost arestat şi dus în lanţuri la Sibiu. Tatăl său, Ioan Burborea, a înaintat o scrisoare Tezaurariatului din Transilvania, prin care solicita eliberarea lui pe cauţiune. Însă nimeni n-a ţinut seama de rugămintea lui, împărăteasa dând ordin să fie dus în secret la închisoarea cetăţii Deva, unde să fie ţinut până la moarte.

In anul următor (1757), el a fost transferat cu escortă militară, de la Deva în Banat, iar de acolo la Graz. Se pare că de acolo, după un lung şir de ani, a fost mutat la închisoarea din Kufstein, unde îşi sfârşiseră viaţa şi alţi mucenici ai Ortodoxiei transilvane. Aşa şi-a sfârşit viaţa şi preotul Ioan din Galeş, departe de familia şi de păstoriţii săi. Împodobit cu nimbul mucenicesc, numele lui cinsteşte în veci neamul din care s-a ridicat, rămânând statornic în credinţa ortodoxă.


 Pr.  Prof.  Dr. Mircea Păcurariu, Preotul mărturisitor Ioan din Galeş. în vol. „Sfinţi români şi apărători…”, ed. cit. , p.443.

 Idem, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, manual pentru seminariile teologice, ed a II-a, Sibiu, 1978, p. 252-254.

Reclame

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: