Spunând adevărul şi propovăduind îndreptarea îţi poţi pune viaţa în primejdie de moarte

Părintele Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca

         Sunt vremuri, şi împrejurări în toate vremurile, când spunând adevărul şi propovăduind îndreptarea îţi poţi pune viaţa în primejdie de moarte. Aşa s-au întâmplat lucrurile în zilele lui Ioan Botezătorul şi a lui Irod şi aşa s-a întâmplat în zilele Sfântului Ioan Gură de Aur şi a împărătesei Eudoxia, fiindcă Ioan cerea dreptul văduvei împotriva împărătesei. Sfântul Ioan Gură de Aur a zis odată, apărând văduva, cuvintele acestea: „iarăşi se tulbură Irodiada, iarăşi cere pe tipsie capul lui Ioan„. Pentru curajul său de a apăra săracul împotriva bogatului Sfântul Ioan a trebuit să ia calea exilului, prigonit de împărăteasă, până când, sfârşit de puteri, a murit pe drum. Iar Eudoxia era ariană.

         Un creştinism fără recunoaşterea lui Iisus Hristos ca Dumnezeu şi stăpân al lumii nu-ţi obligă viaţa la a o face mai curată. Iar cu cât viaţa se face mai necurată cu atât te întuneci dinspre Dumnezeu, până la a-L tăgădui cu totul şi a I te face vrăjmaş declarat. Viaţa trăită fără grijă, numai pământeşte, la asta te duce.

         Spre o atare stăvilire a răutăţii a trimis Dumnezeu pe Sfinţii Trei Ierarhi. Ei sunt sarea care opreşte firea omului de a se împuţi cu totul. E de la sine înţeles că firea omenească, povârnită spre păcat, tocmai de aceea nu-i prea poate suferi. Dar lor nu le pasă că nu-s pe placul lumii. În ei arde luminos înainte misiunea pe care le-a dat-o Dumnezeu, de a fi sare făpturii şi martorii lui Dumnezeu între oameni.

         Ca să scurtez vorba, aleg din viaţa Sfântului Vasile câteva momente de mare înălţime morală prin care se dovedeşte a fi cu adevărat mare dascăl al lumii şi ierarh. Era prin anul 372 când însuşi împăratul Valent a mers în Cezareea Capadociei unde păstorea Sfântul Vasile cu gând să-l abată de la dreapta credinţă la arianism. Sfântul Vasile i-a răspuns liniştit şi cuviincios că ţine credinţa pe care au mărturisit-o Sfinţii Părinţi la Niceea (325) şi că nimeni nu are putere să dea altă mărturisire de credinţă peste aceea. Primind un atare răspuns împăratul Valens căuta pricina ca să-l exileze pe Sfântul Vasile ştiin că numai el susţine dreapta credinţă în Asia Mică şi că dacă n-ar fi el pe ceilalţi uşor i-ar putea câştiga fie prin momeli fie prin înfricoşări.

         Împăratul l-a dus cu sine pe Modestus, prefectul pretorienilor (siguranţa împăratului) şi pe episcopul Evippius din Galatia care era arian. Pe acesta l-a dus ca să provoace scandalul ca apoi prefectul să poată interveni cu armata. Evippius a vrut să slujească într-o biserică din Cezareea dar Sfântul Vasile nu l-a lăsat până când nu va subscrie afuriseniile date de soborul de la Niceea asupra arienilor. Acela s-a plâns împăratului care a trimis la Sfântul Vasile pe prefectul pretorienilor ca să-l atragă la arianism iar dacă nu va putea cu binele să-l înfricoşeze cu ameninţări.

         Ce îndrăzneală ai tu să te împotriveşti religiei împăratului?” – îi zise prefectul. „Eu nu văd nici o îndrăzneală şi nu văd care este religia împăratului ca să mă împotrivesc ei. Eu ştiu că şi împăratul e creat de Dumnezeu ca şi mine şi prin urmare şi el trebuie să aibă aceeaşi religie pe care o am şi eu şi credincioşii mei„. Prefectul începu cu ademeniri zicând: „Uite n-ai vrea tu să fii în mărire asemenea împăratului? O vei putea avea dacă vei mărturisi şi tu credinţa împăratului„. Sfântul Vasile îi răspunse: „Amândoi suntem creaţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu dacă suntem asemenea împăratului. În ce priveşte mărirea, aceasta se va vedea numai în viaţa viitoare. Apoi spune tu dacă o va avea acela care face voia lui Dumnezeu sau acela care lucrează împotriva Lui„. „Dar nu te temi de relele ce pot să vină asupra ta?” – îi zise prefectul. „Eu nu mă tem de rele pentru că ştiu că Dumnezeu nu va îngădui mai multe decât sunt de trebuinţă pentru ispăşirea păcatelor mele„. „Dar ştii că împăratul poate să-ţi facă atâta rău cât tu nu vei putea răbda?” „Ce anume ar putea să-mi facă împăratul” – întreabă Sfântul Vasile liniştit?Să te despoaie de averi, să te exileze, să te ucidă chiar„. La acestea Sfântul Vasile râse zicând: „Toate acestea împăratul nu mi le poate face. Astfel nu mă poate despuia de averi fiindcă m-am despuiat demult eu însumi, aşa că azi n-am nimic. Nu mă poate exila unde să nu fie Dumnezeu de faţă. Apoi cu moartea nu-mi poate face alta decât să mă trimită mai degrabă la viaţa pe care atât de mult o doresc. Spune deci stăpânului tău, împăratului, că dacă n-are alte rele cu care să mă înfricoşeze, de acestea de până acum nu mă tem şi nici gând n-am să-i fac lui pe voie împotriva lui Dumnezeu„.

         Prefectul pretorienilor spuse împăratului totul şi încheie cu aceste cuvinte: „De către căpetenia acestei Biserici suntem biruiţi: Ameninţărilor este superior, decât cuvintele e mai tare, iar decât ademenirile este mai puternic” (Minis superior est, sermonibus firucior, verbogum blandi, tiis fortior). Dacă i-am zis: „Niciodată n-am văzut om ca dumneata” ştiţi ce mi-a răspuns? „Poate că niciodată n-ai văzut episcop„!

         Împăratul se aprinse de mânie şi zbieră înfuriat: „Să fie exilat numaidecât!!” Şi însuşi se apucă să scrie mandatul de exilare, dar de trei ori i se rupse peniţa şi nu putu scrie. Împăratul crezu că acesta este un semn de sus şi de data aceasta lăsă mânia pentru mai târziu. Reîntors la Constantinopol, din nou încercă să scrie mandatul de exilare pentru Sfântul Vasile dar fără de veste i se îmbolnăvi copilul cel mai mare şi se zbătea ca-n ghearele morţii şi nu se linişti până ce nu-şi propuse să lase pe arhiepiscopul din Cezareea în pace.

         Iată părinte al Bisericii, mare dascăl al lumii şi ierarh. Iată ucenic umblând liniştit pe marea înfuriată. Iată stâlp nemişcat de talazuri, iată linişte şi modestie neclintită de vifor, iată om dintre noi străbătând veacurile şi întărindu-ne pe noi în liniştea cea mai presus de fire, că tot Dumnezeu este la cârma lumii

 

Părintele Arsenie Boca, Cărarea Împărăţiei

Reclame

17 răspunsuri to “Spunând adevărul şi propovăduind îndreptarea îţi poţi pune viaţa în primejdie de moarte”

 1. Doamne Iisuse Hristoase,Fiule si Cuvantul Lui Dumnezeu,miluieste-ne pe noi pacatosii si nu lasa Tu Doamne sa avem mai mare frica de Antihristul decat de Tine si sa cadem in acest teribil pacat de a-l primi pe acesta! Apara,miluieste,mantuieste,binecuvinteaza,lumineaza Tu Doamne,pe poporul Tau dreptcredincios! Ai mila de noi pacatosii,Tu Doamne Iisuse Hristoase,nu ne lasa pe noi in mana celui rau!

 2. DA-NE DOAMNE IISUSE HRISTOASE TARIE IN CREDINTA CA SA TE MARTURISIM PE TINE IN VECI ! AMIN !

  MINTUIESTE DOAMNE TOATE SUFLETLE PENTRU CA TU ESTI DUMNEZEU CARE TOATE LE POATE ! AMIN !

  mircea pacatosul

 3. Doamne Ajuta! Extraordinar de frumos! Hristos Ortodox!

 4. AMIN DE TREI ORI AMIN ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU TATAL, FIUL ISUS CRISTOS SI DUHUL SFINT….

 5. AM SI EU CHIPUL PARINTELUI ARSENIE BOCASI POT SA SPUN K AMI MERGE DESTUL DE BINE O PORT TOT TIMPUL LA DREAPTA MEA

 6. ONOIU CRISTINA Says:

  Viaţa Pãrintelui Arsenie Boca
  (în versuri)
  1.Multumesc iubit,Pãrinte Dumnezeu,
  Cã ne ocroteşti şi ne aperi mereu
  Ne-ai lãsat mijlocitor,
  Şi al nostru îndrumãtor, / Cu smerenie,
  Pe iubitul ,Sfânt Pãrinte Arsenie.

  2.Fraţii creştini de pretutindeni ,azi vã spun
  Viaţa unui Sfânt Pãrinte foarte bun.
  Vã rog sã luaţi aminte
  La frumoasele cuvinte , / Nu plecaţi,
  Lãsaţi grijile afarã şi-ascultaţi.

  3.Într-un sat ,Vaţa de Sus, din Hunedoara,
  Se nãştea un prunc ce-avea sã schimbe ţara,
  Din pãrinţi creştini ,iubiţi,
  Care erau fericiţi / C-au nãscut
  Un copil ce-avea sã fie Sfânt.

  4.A lui mama se numea Cristina,
  Şi-a avut în pântece lumina,
  Cãci ea a visat frumos:
  Luna ,soare luminos / Şi gândea
  “Oare ce avea sã fie acest copil în viaţa sa?”

  5.Tatãl sãu, ce Iosif se numea,
  Nume pruncului ,Zian ,punea,
  Şi cu cât timpul trecea,
  Zian repede creştea / Şi-asculta
  De pãrinţi care spre bine-l îndrepta.

  6.Mai târziu dupã ce şcoala a-terminat,
  Viaţa Domnului,pe-acest pãmânt,şi-a închinat
  A intrat în mãnãstire
  Şi-o frumoasã vieţuire ,/ Ca de Sfânt,
  A avut pânã a plecat de pe pãmânt.

  7.În Muntele Sfânt este trimis,
  Şi acolo minune mare s-a scris,
  S-a rugat la Dumnezeu,
  Sã îl ajute mereu / Şi sã-i dea
  Un duhovnic sã-l îndrume în viaţa grea.

  8.Crezând cã nu-i vrednic de –ajutor,
  Maicii Sfinte ,s-a rugat cu foc şi dor,
  Atunci o mare minune .
  Cum numai Sfinţii pot spune / S-a întâmplat,
  Maica Sfântã, sus pe munte l-a urcat.

  9.Pe Serafim de Sarov la întâlnit
  Şi – acesta viaţa i-a povãţuit,

  Cu post şi cu rugãciune
  A primit înţelepciune / Şi-a venit
  Înnapoi la Sâmbãta unde-a slujit.

  10.Devine stareţ al Sfintei Mãnãstiri
  Şi îndreapta lumea chiar şi din priviri,
  Avea dar proorocesc,
  Nefiind cu duh lumesc / Şi îndrepta,
  Pe tot pãcãtosul ,care-l asculta.

  11.Avea ochi albaştri şi senini,
  Ochi ce te cutremurau ,divini,
  Nu puteai sã îi priveşti,
  Decât doar sã te smereşti / Şi vedeai,
  Puterea lui Dumnezeu ,când îi priveai.

  12.Toţi creştinii ,din tarã, îl cãutau,
  Sã îi cearã sfaturi ,sã-i ajute îl rugau,
  Mustra dur pentru pãcate,
  Avea vorbe minunate ,/ Şi iubea,
  Pe tot pãcãtosul care se-ndrepta.

  13.Mai târziu este trimis din Fãgãraş,
  La obştea din Prislop ,sfânt lãcaş,
  Urmãrit de securişti,
  Creştinii sunt foarte trişti / Da’l urmau,
  Se duceau dupã-al,lor Sfânt şi lãcrimau.

  14.În continuare este urmãrit,
  Luat în râs de alţii chiar batjocorit
  Prislopul devine atunci
  Sfântã obşte dar de maici ,/ Duhovniceascã,
  Îndreptatã cãtrea calea îngerescã.

  15.De la Prislop l-au dus la Canal,
  A fost chinuit ,lovit brutal
  La fel ca Mântuitorul,
  A rãbdat pentru poporul / Cel lovit,
  De communism ,de urã şi asuprit.

  16.S-a întors din nou la mãnãstire,
  Pentru a salva creştini de la pieire,
  Era urmãrit mereu,
  De duşmanul cel mai rãu / De atunci,
  Securiştii care n-au scãpat de munci.

  17.A fost chinuit prin închisori,
  A suportat chiar şi deportãri
  A suferit cu rãbdare,
  Pentru rasplata cea mare, / Ce avea,
  Sã primeascã şi cununa aevea.

  18.Mai târziu la Drãgãnescu este dus
  O Bisericã-n al Bucureştiului apus,

  Este urmat de creştini,
  Chiar de-ndura orice chin ,/ Cu bucurie,
  Pentru Domnul suferea orice urgie.

  19.Acolo Sfântul Pãrinte a pictat
  Biserica Sfântã cu har minunat,
  Dar a pictat cu tãrie ,
  În suflete bucurie / Şi cuvânt
  Credincioşilor de pe acest pãmânt.

  20.Pentru cã avea darul proorocesc
  şi-a vãzut sfârşitul aşa cum era firesc,
  Ştia cã va suferi ,
  Cã duşmanii-l vor lovi, / Dar rãbda,
  Pentru cã avea sã îşi ia plata sa.

  21.Ai plecat ,Pãrinte ,pe Cãrare,
  A Împãrãţiei dulce,rarã,floare,
  Te-ai dus sus la Dumnezeu
  Ca sã ne veghezi mereu, / Pe vecie,
  Şi sã fim cu toţii în Împãrãţie.

  22.Îti mulţumim ,Pãrinte, cã ne-ai ajutat,
  Cã ne-ai fost alãturi şi ne-ai ascultat.
  Sã nu ne uiţi drag Pãrinte,
  Pentru noi roagã-te ,Sfinte / Sã venim,
  În Împãrãţia Domnului .Amin .

 7. splendid, extraordinar.

 8. nicolae Says:

  „Cu noi este Dumnezeu, intelegeti neamuri…”

 9. Cine doreste sa vina cu noi pe un traseu exceptional de frumos la Alba Iulia Aiud M-rea Ramet si la Pr. Arsenie Boca la Prislop pe 5-6 iunie. Programul intreg aici:

  http://paginadefolos.blogspot.com/2010/05/pelerinaj-transilvania-5-6-iunarsenie.html

  Noi am mai facut traseul acesta pe 1-2 mai. Datorita solicitarilor de a-l repeta, vi-l punem astazi inainte. Accesand linkul de mai jos veti putea vedea impresiile pelerinilor si poze din pelerinaj

  http://paginadefolos.blogspot.com/2010/05/impresii-si-fotografii-din-pelerinajul.html

 10. andreea Says:

  Mai rau este ca unii dintre acestia lupta pe doua fronturi, incit nu mai stii de unde sa-i mai iei: sunt si cu Dumnezeu si cu diavolul. Lupta si pentru Dumnezeu si impotriva Lui. Lupi in piei de oaie!

 11. http://www.petitieonline.ro/petitie/comentarii/papa_nu_are_ce_cauta_in_romania_-p66477055-pg2.html

  De ce spunem NU venirii papei in Romania!
  Marturisirea este mantuitoare, ca fii ai Bisericii, clerici si laici putem sa marturisim Adevarul, care este Hristos! Orice diplomatie cade in fata Adevarului!

  1. SE CREAZA CONFUZIE SI MULTI DINTRE ORTODOCSI VOR CREDE CA BISERICA ORTODOXA SI PAPISTASII AR FI O BISERICA, IN TIMP CE
  BISERICA ESTE UNA SI ANUME CEA ORTODOXA.
  CEI CARE AU AFIRMAT TEORIA RAMURILOR SUNT ANATEMATIZATI DE SINODUL BISERICII RUSE DIN EXIL ANATEMA PRELUATA SI DE BISERICA RUSIEI SI PRIN URMARE DE BISERICA ORTODOXA IN PLENITUDINEA EI.

  2. PAPA ESTE ERETIC SI ACEASTA O SPUN TOTI SFINTII SI SINOADELE ECUMENICE SI LOCALE: SINODUL 2 ECUMENIC (vezi Filioque), SINODUL PATRIARHULUI FOTIE,SINODUL ANTIUNIONIST AL SF MARCU EUGENICUL, SINOADELE ISIHASTE ALE SF GRIGORIE PALAMA-NUMITE IMPREUNA SINODUL AL 8 LEA ECUMENIC DUPA CUM SPUNE ROMANIDIS, PR GHEORGHIOS METALLINOS, PR THEODOROS ZISIS, TELENGHIDIS SI ALTI TEOLOGI CONTEMPORANI.

  3 NU SE CUVINE CA ORTODOCSII SI ERETICII PAPISTASI SA SE ADUNE IN LACASURI DE CULT IMPREUNA, CONFORM TUTUROR CANOANELOR BISERICII

  4 PAPA VINE CA SEF AL EREZIEI CATOLICE SI E PRIMIT CA EPISCOP CANONIC AL ROMEI CU SUCCESIUNE APOSTOLICA DE CATRE PATRIARHIA ROMANA, CEEA CE ESTE BLASFEMIE, PENTRU CA PAPISTASII ODATA CE AU INTRAT IN EREZIE AU PIERDUT SI SUCCESIUNEA APOSTOLICA SI EPISCOPIA ROMEI!

  5. SUNTEM DE ACORD CA PAPA SA VINA CA SIMPLU VIZITATOR SAU CA SEF DE STAT DAR SA NU FIE PRIMIT LA SFINTELE SLUJBE IN BISERICILE ORTODOXE SI NICI VREUN IERARH AL B.O.R. SA PARTICIPE LA MESA PAPISTASA !

  6. PARINTELE DUMITRU STANILOAIE AFIRMA IN DOGMATICA CUM CA PAPISTASII SE INCHINA LA ALT DUMNEZEU DECAT CRESTINII ORTODOCSI, SI ANUME UN DUMNEZEU IN SENS BUDIST, DUMNEZEUL NIRVANIC IMPERSONAL.
  PRIN EREZIA FILIOQUE DESFIINTAND PERSOANELE SFINTEI SI DE VIATA FACATOAREI TREIMI!

  RESPECTAM PE CREDINCIOSII PAPISTASI SI PE PAPA SI LE DORIM INTOARCERE GRABNICA LA BISERICA CEA UNA, ADICA CEA ORTODOXA PRIN BOTEZ, MIRUNGERE , SFANTA IMPARTASANIE SI CELOR NUMITI CLERICI DINTRE EI HIROTONIE ORTODOXA. ASA SA LE AJUTE DUMNEZEU!

 12. O,Sfinte Parinte Arsenie Boca roagate si pt mine pacatoasa

 13. Viorica Kerekes Says:

  Sfinte , Parinte Arsenie Boca, te rugam, indura-te, ajuta-ne sa mergem drept pe „Cararea Imparatiei”. Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi, pacatosii! Amin!

 14. silvia didilica Says:

  ce frumos fratilor intariti oasea lui Hristos Dumnezeul nostru sa ne unim sa fimi statornici si asa vom pastra credinta si canoanele invatati-i si pe altii caci doar astfel ne manifestam ca ortodocsi altfel lenea duhovniceasca ne va arunca in gheena ca pe niste fatarnici si ticalosi Doamne fereste! Ajuta-Ne Doamne in fapte bune sa cutezam!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: