Să păstrăm aceeaşi rigurozitate a apărării Adevărului

parintele-mihail-stanciu

Părintele Mihail Stanciu

         Dacă în Ortodoxie, Sfinţii Părinţi şi-au dat şi viaţă pentru adevărul de credinţă, în întreagă istorie a mântuirii noastre, iată că şi noi, astăzi, suntem chemaţi să păstrăm aceeaşi rigurozitate a apărării Adevărului, descoperit de Dumnezeu pentru mântuirea nostră.

Părintele Mihail Stanciu, egumenul Mănăstirii Antim

Emisiunea Semne, TVR, 31.05.2008, realizator Rafael Udrişte

Reclame

15 răspunsuri to “Să păstrăm aceeaşi rigurozitate a apărării Adevărului”

 1. suntem chemaţi să păstrăm aceeaşi rigurozitate a apărării Adevărului si sa ne iubim unii pe altii asa cum Dumnezeu ne-a iubit pe noi.

 2. Oare e posibil să ne iubim între noi, aşa cum ne iubeşte Dumnezeu ? Oricum iubirea se face în Dumnezeu, în Hristos, în Adevăr. Doar aşa va fi posibilă iubirea noastră, asemeni celei dumnezeieşti.

 3. Draga piatra,

  Eu zic ca daca ne-am stradui fiecare dintre noi un pic mai mult, ceva, ceva tot am reusi … Si cand punem noi, in neputinta noastra, umarul, precis va pune si Dumnezeu Harul …

  „Un gand bun are aceeasi putere cu o priveghere de multe ceasuri. Are mare putere. Precum astazi unele arme noi blocheaza cu raze laser racheta chiar la baza ei si o impiedica sa se lanseze, tot astfel si gandurile bune apuca inainte si paralizeaza gandurile rele pe <> diavolului, de unde pornesc. De aceea noi trebuie sa incercam sa plantam, pe cat putem, ganduri bune, mai inainte de a apuca diavolul sa ne planteze el ganduri rele, pentru ca inima noastra sa sa ni se faca gradina de flori si rugaciunea sa ne fie insotita de mireasma duhovniceasca a inimii astfel creeate”. Parintele Paisie Aghioritul

  Piatra draga,

  Oare chiar crezi tu ca n-ar fi atrasi si cei din jurul nostru (inclusiv Mitropolitul Corneanu si toti cei care au parasit Ortodoxia) sa intre intr-o asemenea minunata gradina ? …

 4. piatra ce vorbeste: Oare e posibil să ne iubim între noi, aşa cum ne iubeşte Dumnezeu ?

  re: Nu la nivelul inaltimii iubirii lui Dumnezeu, pe aceasta n-o poate atinge nimeni niciodata. Dar scopul fiecaruia dintre noi ar trebui sa fie indumnezeirea prin Har. Ceea ce nu se face de la o zi la alta. Ci este trebuinta de timp si de o nevointa continua, pentru ca sufletul sa ia cununa biruintei. Razboaiele se vor sterge atunci pentru totdeauna pentru ca ele sunt consecinta izbucnirilor dezordinei noastre launtrice.

  „E greu sa intelegem taina iubirii lui Dumnezeu fata de noi si dorinta lui Dumnezeu de a-I raspunde cu iubirea noastra. E uluitoare valoarea ce ne-a dat-o Dumnezeu. Iubirea e dovada existentei noastre eterne si mijlocul desavarsirii noastre. Uneori sentimentul acesta al lipsei noastre de importanta ne face sa pregetam a darui un cuvant de apreciere cuiva care ni se pare cu mult mai presus de noi ca sa aiba nevoie de el, alteori adresam semenilor cuvinte grele, socotind ca ele nu pot avea nici un ecou serios in ei. Dar pe urma aflam cu uimire cat de mult a durut pe cineva lipsa unui cuvant bun din partea noastra, sau rostirea unui cuvant rau la adresa lui.” Pr. Prof. Dumitru Staniloaie

 5. E vremea mărturisirii, fraţilor. Oriunde v-aţi afla, nu lăsaţi să fie călcată în picioare credinţa noastră strămoşească.
  Ne plac citatele din marii noştri mărturisitori, dar nu-i de-ajuns dacă nu-i urmăm.
  Nu ne putem iubi aproapele, şi când zic aproape mă refer şi la cei din-afara Bisericii, dacă nu-i spunem că se află în minciună, că nu face parte din Biserică.
  Cu duhul blândeţii şi al cumpătării, să dăm mărturia dreaptă când ne-o cere situaţia. Să nu tăcem, să cerem curajul de la Mântuitorul, să ne dea cuvânt bun şi să le spunem „NU, nu este aşa, uitaţi unde se află Adevărul !” sau măcar să nu luăm parte la întâlnirile în care se defăimează cele întru Adevăr.
  @clara : totul trebuie să pornească de la noi. Să fim noi dreptslăvitori şi cei din fruntea noastră ne vor urma. Noi formăm în majoritate trupul Bisericii.
  @teodora : îndumnezeirea este scopul vieţii noastre pământeşti. Nu e puţin lucru ce se află în interiorul nostru. Suntem meniţi de Dumnezeu cu idealuri mai mari decât ale îngerilor. Suntem cea mai deosebită făptura a lui Dumnezeu. Pe noi nu ne fac mai buni faptele noastre bune, căci Dumnezeu le înfăptuieşte prin noi. Nouă ni se cere inima, în care să sălăsluiască Hristos. Credinţă fierbinte şi nu acte de caritate. E drept avem după smerenie, cea mai puternică armă : milostenia, dar făcută în numele Domnului, spre slava Sa şi spre a se milui pentru mântuirea noastră. Dar trebuie să lucrăm să fim vase purtătoare ale Sfântului Duh, pentru a rezista martirajului, poate doar mental, la care suntem supuşi de societatea antihristică de astăzi. Ne trebuie mai mult decât gânduri bune, ne trebuie viaţă întru Hristos. Amin.

 6. @piatra care vorbeste: „cand torni in sufletul fratelui tau celui cazut, untdelemnul invataturii crestinesti, cand il legi cu blandete si il vindeci cu rabdare, prin aceasta ai dobandit comoara cea mai mare si aceasta singura fapta va stinge intru tine multe pete ale pacatului.
  Cand vezi pe cale un sarac, un nevoias, nu trece usor pe langa dansul, fara a-i da milostenie ! Aceasta este frumos si bine. Dar si cand vezi un frate pe calea pacatului, nu trece pe langa dansul, ci printr-un cuvant PRIETENESC, ca printr-un frau, opreste-l de la calea sa cea rea si adu-l iarasi la Biserica lui Hristos. O astfel de milostenie este mai buna decat alta si are mai mare pret decat mii de talanti de aur.
  Cine da saracului pune capat foamei. Cine indreapta pe pacatos pune capat necucerniciei. Unul mangaie saracia, celalalt opreste prihana. Unul slobozeste sufletul de rautate, celalalt rapeste sufletul de la iad.
  Vedeti, eu v-am aratat cum puteti sa castigati o comoara; sa nu pierdeti deci acest castig. De aceasta nu puteti sa va aparati nici prin saracie, nici prin propriile nevoi, caci aici n-aveti alta cheltuiala de facut decat aceea a cuvantului si a vorbei.
  Insa cu totul impotriva acestei milostenii duhovnicesti, este obiceiul rau nu numai de a invinovati pacatele altora, ba inca a le si dezvalui si a le face cunoscute, fara a le indrepta. Nu trebuie sa limbutim asupra slabiciunilor celor bolnavi, ci sa le tamaduim.
  Acest obicei rau, iubitilor, noi trebuie sa-l dezradacinam, caci el pricinuieste multe rele. De auzim ceva bun, sa facem aceasta cunoscuta tuturor; insa de aflam ceva rau si pacatos, sa incuiem aceasta in noi si sa tindem ca sa se dea uitarii.
  Asadar nu faceti cunoscute pacatele oamenilor, cei asemenea noua, si nu pregetati a va ingriji de mantuirea lor, ci faceti si incercati toate, ca pe cei bolnavi la suflet iarasi sa-i aduceti la noi, pentru ca noi, atat in viata aceasta vremelnica, cat si in vesnicie, sa ne facem partasi rasplatirii celei mari, prin harul si iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, Caruia impreuna cu Tatal si cu Sfantul Duh se cuvine slava, acum si in vecii vecilor. Amin.” Sfantul Ioan Gura de Aur
  Daca pe un mirean trebuie sa il indreptam si sa il povatuim prieteneste, darmite pe un reprezentant al lui Hristos pe pamant … Gandeste-te piatra ca asupra preotilor diavolul arunca cele mai mari ispite, tinind cont de menirea pe care o au acestia prin lucrarea lor de indreptare a sufletelor catre Mantuitorul Hristos. In acest caz avem de-a face si cu un arhiereu or in Biblie scrie clar ca „pe mai marele poporului tau sa nu il vorbesti de rau”. Parintele Corneanu a constientizat si s-a cait pentru pacatul sau. A afirmat public ca va ramane ortodox pana la capatul vietii sale.

  @Domnule Rafael Udriste, haideti mai bine sa incercam sa privim mai optimist lucrurile, sa vedem partea plina a paharului si sa nu mai fim atat de convinsi ca „momentul va avea un impact distructiv atat asupra relatiilor BOR cu celelalte biserici ortodoxe surori, cat si asupra dialogului interconfesional”. Numai cel de Sus cunoaste viitorul. Poate ca Dumnezeu a ingaduit ca acest ierarh sa aiba o asemenea cadere, TOCMAI spre indreptarea atator ortodocsi care au trecut cu totul la alte confesiuni.

  @piatra care vorbeste: daca smerenia si milostenia sunt cu adevarat cele mai puternice arme, atunci hai sa facem dovada ca le avem ! Sau cel putin sa luptam cu tot atata straduinta sa le obtinem, fiecare dintre noi, pe cat luptam pentru Adevar. Atat timp cat il avem pe Hristos cu noi si mergem pe calea Lui, nu avem de ce sa ne temem de nici o societate antihristica. Si nu uita ca pacea valoreaza de patru ori mai mult decat dreptatea. Iar faptul ca suntem sau nu vase purtatoare ale Sfantului Duh, ne-o dovedeste, in urma faptelor noastre, doar linistea care se asterne peste sufletul si chipul nostru senin.

 7. Citatele dvs frumoase se referă la păcatele aproapelui, datorită neputinţei omeneşti. Însă este cu mult mai grav a greşi prin erezie. Căci nu mai e vorba de păcatul sau greşeala aproapelui împotriva ta, pentru că eşti dator să îl ierţi ca să fii iertat, ci este vorba de greşeala împotriva lui Dumnezeu, a învăţăturii Sale.
  „De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te,ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit.” (Epistola către Tit a Sfântului Apostol Pavel 10-11)
  „Nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie.” (Sfânta Evanghelie după Matei 10,34)
  Lăsaţi cazul ierahilor căzuţi, căci este prea trist. Mai multă sminteală au adus şi au creat prilej de negociere a Sfintelor Canoane.
  Iar Hristos este mai ales cu noi când ÎL mărturisim.

 8. Re: piatra: Acestui parinte i s-a intunecat mintea si a avut o singura cadere. Dupa care si-a revenit. I-a parut rau pentru pacatul lui si a constientizat gravitatea faptelor sale. Eretic a fost Arie. Credeti ca putem sa ii punem pe cei doi intr-o relatie de egalitate ?… Aveti dreptate, greseala este impotriva lui Dumnezeu. Sa Il lasam deci noi, cei umili, care trebuie sa ne consideram intotdeauna cei mai mici dintre oameni (sa fim smeriti) sa Il judece insusi Cel de Sus, dupa cum va considera El. Sau mai marii lui. Cine ne da noua dreptul sa ne amestecam ? Putem noi oare cantari cate fapte bune a facut acest parinte la viata lui ? Numai Dumnezeu le cunoaste. Numai Dumnezeu stie de ce i-a dat sa treaca prin aceasta grea incercare si nu l-a sustinut cu Harul Sau ca sa nu cada.

  „Nu va razbunati voi singuri, iubitilor. Caci scris este: A mea este razbunarea. Eu voi rasplati, zice Domnul.”

  Exact, sa ll lasam pe Mantuitorul Hristos sa aduca sabia. Noi nu suntem Hristos. „Un slujitor al Domnului nu trebuie sa se certe ci sa fie bland fata de toti, DESTOINIC SA DEA INVATATURA, ingaduitor, CERTAND CU BLANDETE PE CEI CE STAU IMPOTRIVA, ca doar le va da Dumnezeu pocainta spre cunoasterea adevarului.” (II Timotei 2, 24-25). Or eu sunt convinsa ca acestui parinte i-a dat si durere pentru fapta pe care a facut-o si durerea de a fi judecat de atati, fara nici un fel de tact si de diplomatie. Chiar credeti dvs ca vreunul dintre ei se va duce sa ii sarute dreapta si sa ii ceara iertare ? Oricare dintre preoti putea fi in locul lui. „Cu ce masura veti judeca, cu aceea veti fi judecati.” Sa ne rugam Bunului Dumnezeu sa nu ii lase sa treaca pe cei care au fost atat de aspri, prin incercari similare.

  Va readuc aminte ca sfantul Ioan Maximovici, considerat de unii cel mai mare sfant al secolului XX, era in stare sa se roage toata noaptea pentru un muribund. Era chemat la capataiul bolnavului – fie el catolic, protestant, ortodox, evreu sau oricare altul – pentru ca atunci cand se ruga el, Domnul era milostiv. Iubirea Fericitului Ioan pentru toti oamenii, pentru ca toti suntem copii ai lui Dumnezeu, a dat tonul potrivit al ADEVARATULUI APOSTOLAT IN LUMEA MODERNA. Prin el un numar tot mai mare de oameni s-a alaturat Bisericii Ortodoxe.

  Problema cea mare, piatra care vorbiti, nu este a ierarhilor (cazuti sau necazuti). Asta nu se intelege. Scuzati-ma, dar ei se pot numara usor. Sunt putini. Problema este ce face fiecare dintre noi CONCRET cu viata proprie in sensul indumnezeirii ei, si astfel a atragerii automate a celorlalti multi, neortodocsi, pe calea cea adevarata a dreptei credintei.

  Dumneavoastra ce ati alege intre a se mantui 100 de ierarhi si a se mantui, sa zicem, un milion de suflete ?

  Concluzia mea este ca mai ales ierarhii care stiu atat de multe trebuie sa lupte pentru sfintenie, sa dea dova de iubire, de jertfelnicie, de daruire de sine, si sa ne traga si pe noi, cei multi, PRIN EXEMPLUL LOR VIU, pe calea desavarsirii.

 9. Să nădăjduim ca atunci când va trebui să-l mărturisim pe Domnul nostru Iisus Hristos, să nu mai ţinem cont că vreun anume ierarh se împotriveşte şi este de altă părere. Să slujim mai întâi Marelui Ierarh.

 10. Re: piatra care vorbeste

  Eu sunt convinsa ca dv. nu ati tine vreodata cont daca vreun ierarh, indiferent de functia pe care ar detine-o, v-ar sfatui sa nu Il marturisiti pe Domnul nostru Iisus Hristos. Si ati sluji mai intai Marelui Ierarh.

  Asa cred ca ar proceda orice om de bun simt. Asta ar trebui sa fie o certitudine, nu o speranta.

  Un mare duvonic al romanilor, parintele Arsenie Papacioc de la Manastirea Sfanta Maria Techirghiol, sfatuia oamenii ca oricine din aceasta lume (sora, frate, mama, tata, chiar si duhovnic) ar indruma o persoana in afara caii catre Hristos, acea persoana sa se opuna si sa marturiseasca Adevarul, sa tina Calea.

 11. @piatra: Teodora are dreptate. Mai bine ne-am adapta „armele” la nivelul secolului XXI, in care traim. Astazi nu prea se mai foloseste sabia …
  Si cum putem scapa de ura, de razboaie, daca nu o/inlocuim armele cu o alta mai puternica: iubirea fata de aproapele. Este cea mai mare porunca dumnezeiasca.

  Teodora şi cu Clara v-ati cam încurcat în nume :P… văd că Teodora îi dă dreptate Teodorei, ceea ce mi se pare just.. da dacă Teodora e aceeaşi persoana cu Clara atunci nu mai e corect. (mai cu seamă că aveţi acelaşi ip)

 12. clara teodora Says:

  @piatra

  Aveti dreptate :D

  Inerţia este proprietatea unui corp de a-şi păstra starea de repaus sau de mişcare rectilinie uniformă atunci când asupra sa nu acţionează forţe externe. Enciclopedia libera Wikipedia

  Sa stiti ca ma preocupa mult subiectul si am facut un mic studiu de caz:

  Cei care nu sunt ortodocsi (n-are sens sa ii mai jignim cu diferite cuvinte prin care sa ni-i indepartam; Dumnezeu este Cuvantul; Iubire, Bunatate, Blandete, Lumina; mai bine patram legatura dragostei cu ei, cum afirma un parinte de la Manastirea Antim si ni-i apropiem) nu se duc la „bisericile” lor pentru ca ei cred prea mult in conceptele lor. Ci din inertie.

  Nu stiu ce reprezinta conceptele propovaduite de mai marii bisericilor lor. Trasaturile de baza ce le contureaza apartenenta. Si nu ma refer numai la oamenii care nu au o pregatire universitara.

  Ex: am sunat o prietena catolica care merge la biserica ei in fiecare duminica. Domnisoara are facultatea terminata, masteratul, doctoratul in domeniul economic (deci putem afirma ca vorbim cu un intelectual). Mai mult decat atat, atunci cand a fost solicitata sa ofere sprijin financiar bisericii ortodoxe, a fost printre primii. Nici n-a clipit. Am intrebat-o daca stie ce inseamna filioque. Mi-a raspuns ca inseamna „cevaaa, de la Tatal la Fiul…” Si am intrebat-o: Ce anume de la Tatal la Fiul ? Raspunsul a fost foarte prompt: „Eeee, nu stiu, trebuie sa intrebi un preot ca sa iti explice”. :D

  La fel se intampla si la ortodocsi. Am intrebat niste colege de serviciu (tot cu facultati (ortoxe din neam in neam) ce inseamna o Sfanta Taina si mi-au raspuns: „Ceva pentru tine, ceva personal…” sau „Nu stiu…” sau „ceva ascuns”. Si niste persoane care vin in fiecare duminica la biserica. Raspunsurile acestora din urma au fost: „Sunt 7 la numar. Sfanta Taina adica peste care nu se poate trece. Orice taina care se leaga si se dezleaga nu mai e taina” sau „O Sfanta Taina nu e yoga, nu e Shri Mataji. Cele 7 Sfinte Taine prin care se conduce Ortodoxia”.

  No comment !

 13. Cu privinţă la necunoaşterea alor noştri, asta o ştim cu toţii. Şi tocmai de aceea este de „lucru” la noi în „ogradă”. Pe ai noştri trebuie să-i catehizăm şi aşa vor vedea cei din-afară ce înseamnă să trăieşti ortodox. Datorită păcatelor noastre nu se întâmplă cum ar trebui. Ne ducem noi la ei şi ne desconsiderăm canoanele, arătând că nu prea este diferenţă între Sfintele Taine de la noi şi „misterele” lor. Deci sp fim cu băgare de seamă a nu sminti cu cele sfinte. Ortodoxia spune „Vino şi vezi !”, aşa că să ne străduim să avem ce le arăta, încât să fie „seduşi” de a se întoarce la Credinţa Mamă.

  PS: Rolul acestui blog nu este de a se face polemică pe el. Sunt destule mărturii ale duhovnicilor şi teologilor noştri, care ar trebui să ne clarifice lucrurile încât să nu mai avem ce adăuga. Asta pentru cine are urechi de auzit.

 14. Haideti mai bine sa lasam faptele noastre sa vorbeasca pentru noi in fata oamenilor si in fata lui Dumnezeu.Sa dam un exemplu viu de traire ortodoxa oricui ne vede,iubind pe oricine,caci fiecare om este aproapele nostru.Iar daca nu-i putem considera pe toti fratii nostri,creati de Acelasi Dumnezeu,sa nu uitam ca Hristos ne cere sa ne iubim si vrajmasii.Imi permit sa va recomand sa cititi o carte cu adevarat folositoare:”A iubi inseamna a ierta”,a parintelui Savatie Bastovoi.Va rog sa ma iertati.Doamne ajuta.

 15. Iubind un frate, chiar şi un vrăjmas, înseamnă să-i doreşti mântuirea. Nu trebuie să-l agasezi cu ameninţări că nu se mântuieşte, însă să ştie clar de la tine că nu se află în Adevăr, fiind înafara Ortodoxiei. Să nu evităm acest lucru doar datorită fricii de a nu deranja. Ceilalţi să ştie clar că nu avem nimic de negociat şi mai ales să o vadă din faptele noastre. Nu trebuie făcut nici un fel de compromis, nici o fărâmă din Adevăr nu trebuie cedată. Acelaşi gând să ne unească pe toţi, căci aşa vom fi mai puternici, în faţa tăvălugului papisto-masono-jidănesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: